JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Europeisk arbeidsliv kan bli farget blått

EUROPA:

Europeisk arbeidsliv kan bli farget blått

NTB

At EU-parlamentet går mot høyre, er dårlig nytt for lønnsmottakerne, mener dansk LO.

anne.siri@lomedia.no

Høyrevinden blåser over store deler av Europa. Framgangen for de konservative er betydelig, og ytre høyre har gjort et brakvalg i en rekke land.

– Vi skal holde et øye med om de borgerlige strekker seg ut mot gruppene på høyre fløy. Det blir ikke særlig lønnsmottakervennlig, sier Dorthe Andersen.

Hun leder Brussel-kontoret til Fagbevægelsens Hovedorganisation i Danmark. Hun uttaler seg til egen organisasjon.

Kan stoppe opp

EU-parlamentet består i dag av sju partigrupper, samt noen enkeltgrupperinger. De konservative, sosialdemokratene og de liberale er fortsatt størst. Sammen med De Grønne har disse tre ofte gått sammen om å danne flertall. Men de konservative har altså styrket seg, mens De Grønne er langt svakere enn før. Mange frykter at økt polarisering kan få saksbehandlingen til å stoppe opp, ifølge NTB.

Farlige kjemikalier

Dorthe Andersen trekker fram sosial dumping og farlig arbeidsmiljø som eksempler på at det nå kan bli vanskeligere å jobbe for arbeidstakeres rettigheter. Hun peker på alle de farlige kjemikaliene som folk jobber med og som ikke er godt nok kontrollert. Hun sier det er ønskelig med nye grenseverdier, men tror et nytt parlament kan komme til å si at det vil koste for mye for bedriftene. Videre ønsker borgerlige regjeringer oftest skattelettelser og bedre kår for arbeidsgivere. Arbeidstakeres interesser vil ikke stå øverst på listen, mener hun.

De misfornøyde velger høyre

– EU-parlamentet vil fortsatt bestå av et demokratisk flertall. Det er derfor ikke nødvendig å inngå avtaler på kammerset med partier fra ytre høyre som er mot fagbevegelsen.

Generalsekretær Esther Lynch i europeisk fagbevegelse (ETUC) sier dette i en pressemelding. Lynch mener likevel at «business as usual» ikke kan fortsette. Europa må snarest løse den økonomiske og sosiale utryggheten som fører til sinne og frykt blant folk.

– Vi vet at de som er misfornøyde med lønn og arbeidsforhold, og som selv har liten innflytelse over jobben, er mer sårbare for budskapet fra ytre høyre.

Motsvaret må være å tilby trygge jobber, bedre levestandard og bedre offentlige tjenester, mener Lynch.

Klima vil tape

Den grønne gruppa i parlamentet mistet mange seter. EUs klimapolitikk er typisk noe ytre høyre er svært kritisk til.

Johan Danielsson var svensk LOs kandidat fra Socialdemokraterna. Han får nå plass i parlamentet. Før valget sa han til LO-Aktuelt at de felles europeiske spillereglene i klimapolitikken er viktige for at investeringer i ny industri, særlig i Nord-Sverige, skal kunne fortsette.

Johan Danielsson er LO i Sveriges kandidat til EU-parlamentet. Han er andrekandidat for Socialdemokraterna.

Johan Danielsson er LO i Sveriges kandidat til EU-parlamentet. Han er andrekandidat for Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna

Ikke-blått i Norden

I Sverige gjorde Socialdemokraterna et godt valg. De fikk nesten dobbelt så mange stemmer som ytre høyre-partiet Sverigedemokraterna. I Danmark fikk Socialistisk Folkeparti flest stemmer.

På sin egen Facebook-profil skriver svenske Johan Danielsson at det svenske folket har valgt samhold framfor splittelse.

Det nye EU-parlamentet tiltrer 16. juli.

EU-parlamentet

En av EUs to lovgivende forsamlinger. Den andre er Ministerrådet.

Hovedfunksjonene er lovgivning og budsjettering, samt kontroll av EUs utøvende myndighet, Europakommisjonen.

Valgene skjer hvert femte år.

720 medlemmer ble valgt i år, mot 705 tidligere.

Representantene fordeler seg i hovedsak i partigrupper på tvers av nasjonalitet.

Strasbourg og Brussel har hver sin parlamentsbygning.

Ansees i dag som verdens sterkeste internasjonale folkevalgte forsamling.

Vedtar lover som berører EUs om lag 500 millioner innbyggere.

Kilde: Store norske leksikon

14.06.2024