Dét burde vi gjøre, mener Utviklingsfondet. De ga i høst ut en rapport om kaffen og hvordan en bærekraftig bransje kan sikres. De fleste produsentene er fattige småskalabønder i det globale sør, mens forbrukerne flest bor i rikere land. Norge ligger på kaffetoppen etter finnene, med en årlig import på rundt 50.000 tonn kaffe. Mengden tilsvarer ti kilo kaffe per voksne innbygger.
Ut av fattigdom
Kaffeinntektene er en vei ut av fattigdom og sult for mange småbønder. Å dyrke fram god kaffe krever hardt arbeid over mange år og mye kunnskap. Det blir stadig vanskeligere å lykkes, hevder rapporten. Småbønder flest sitter igjen med svært lite av femtilappen som du og jeg betaler for en kopp på kafé. Matsystemet er altså én av hindringene til rettferdig kaffeproduksjon, mener Utviklingsfondet. En annen er at kaffeavlingen er svært klimafølsom. Storm, styrtregn, plantesykdommer og langvarig tørke har i flere år allerede påvirket produksjonen, og det trengs raske og kraftfulle klimatiltak, fastslår rapporten. Og som mye annet landbruk bidrar også kaffeproduksjon til tap av natur, og til forurensning og klimagassutslipp.
Mer enn smak
En kopp med god kvalitetskaffe måles i dag på mer enn selve smaken i kaffekoppen. God kaffe er også bærekraftig med tanke på klima og miljø, økonomi og sosiale forhold, skriver Norsk kaffeinformasjon. Arbeidere i kaffeproduksjon har ofte dårlige arbeidsvilkår, ifølge Utviklingsfondet. Familiegårder i ulendt og bratt terreng øker risikoen for barnearbeid. Jordløse arbeidere overlever ofte ved å ta seg jobb på andre kaffegårder og kommersielle kaffeplantasjer med tøffe arbeidsforhold. Småskala kaffeprodusenter som ikke tjener nok på egen kaffe, arbeider ofte ekstra hos andre.
Hva tjener bonden?
Prisstigningen har de siste årene vært høy i kaffeproduserende land som Etiopia og Guatemala. Prisene på gjødsel, plantevernmidler og arbeidskraft har økt. Kostprisen for å produsere kaffe blir dermed høyere for bonden, men børsprisen tar ikke hensyn til bondens investeringer, ifølge rapporten. Utviklingsfondet har forslag til hva både kaffebransjen, arbeidsgivere og kaffedrikkere kan gjøre for å sikre kaffen for framtida. Du kan for eksempel begynne med å ta vare på skvetten din og drikke den som iskaffe.
anne.siri@lomedia.no
