JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hun er arbeidsfolks nye vaktbikkje

MØTE MED INGVILL KVERNMO:

Hun er arbeidsfolks nye vaktbikkje

TRONDHEIM TORG: Det bygges og ordnes på Trondheim Torg, like før Ski-VM arrangeres. Ingvill Kvernmo håper alle regler følges. Men hun har altså høye hæler, om enn ikke spisse.

TRONDHEIM TORG: Det bygges og ordnes på Trondheim Torg, like før Ski-VM arrangeres. Ingvill Kvernmo håper alle regler følges. Men hun har altså høye hæler, om enn ikke spisse.

Sissel M. Rasmussen

Ingvill Kvernmo skal holde styr på Norges arbeidsplasser. For henne handler det om at arbeidsfolk skal ha det bra på jobb.

sissel@lomedia.no

Arbeidstilsynets nye leder liker å tenke seg om, men ikke for lenge. Det er viktig ikke å miste framdriften. Ingvill Kvernmo er mest opptatt av hva vi kan få til – sammen. Hun grubler ikke over det hun ikke fikk til.

Kvernmo er en ektefødt trønder som kom til verden på fødselsklinikken til E.C. Dahls stiftelse i 1978, langt over tida på selveste fredag den trettende.

– Allerede da bestemte ho sjøl, forteller mor Aashild Grønningen. 

Og slik har hun fortsatt.

Møte med Ingvill Kvernmo

Alder: 46

Aktuell som: Ny direktør i Arbeidstilsynet

Hva fikk deg til å le høyt sist?

Jeg ler høyt flere ganger hver eneste dag. Latter frigjør mye energi.

Hva er din mest unyttige kunnskap?

Jeg er litt nerd, og synes all kunnskap er nyttig, og interesserer meg i et bredt felt av ting, også ting som mange ville kategorisert som unyttig.

Hva er du veldig dårlig til? 

Jeg har dårlig retningssans, men er nokså flink å navigere med Google Maps, og finner
alltid fram.

Spennende utfordring

Kvernmo tiltrådte som Arbeidstilsynets nye direktør 1. oktober i fjor, etter at den tidligere lederen Trude Vollheim trakk seg fra stillingen i januar 2024. Ansatte hadde varslet om fryktkultur, mobbing og krenkende ytringsklima. Ingvill Kvernmo ble spurt om hun kunne tenke seg å gå løs på oppgaven som ny leder.

Hun var da direktør for Eierstyring i Helse Midt-Norge. Det betyr å ha eieroppfølgingen av de sju helseforetakene som Helse Midt-Norge består av.

Forespørselen kom litt brått på, siden hun bare hadde sittet i direktørstolen snaue ett og et halvt år. Men Arbeidstilsynet var så spennende at det ble et ja fra henne.

LADY IN PINK: Kvernmo hadde på seg rosa klær første dag på jobb. Det har nesten blitt et «varemerke», selv om hun liker alle farger.

LADY IN PINK: Kvernmo hadde på seg rosa klær første dag på jobb. Det har nesten blitt et «varemerke», selv om hun liker alle farger.

Sissel M. Rasmussen

Veslevoksen

Selv om Ingvill ble født i Trondheim, så er hun orkdaling og har et nært forhold til heimplassen sin. Som barn elsket hun dyr, og det kom stadig katter i hus. Blandingshunden Frikke kom til gards fordi nabobikkja hadde vært på vift. Frikke var alene igjen i valpekullet, da Ingvill kom henne til unnsetning.

Ingvills vilje til å ta ansvar kom tidlig til syne. Ingvills mor var opptatt av kultur, og aktiv i Folkeakademiet, men hun var plaget av migrene. Den slo til en kveld hun skulle avholde møte hjemme. Hun måtte bare legge seg litt nedpå før gjestene ankom, wienerbrøddeigen fikk vente.

– Jeg husker ikke hvor gammel Ingvill var, men nokså lita, forteller Aashild. Da gjestene kom, hadde Ingvill bakt ut wienerbrødene, stekt dem i ovnen og dekket bordet på sitt vis. Hun tok håret bak ørene og sa «Hei, jeg er Ingvill Kvernmo. Mor ble litt dårlig, men velkommen».

LITJPIA: Ingvill, sju år, fra første klasse på Grefstad skole på Meldal.

LITJPIA: Ingvill, sju år, fra første klasse på Grefstad skole på Meldal.

Privat

Politisk oppvåkning

Da Ingvill begynte på videregående i Orkdalen, var faren Nils Kvernmo aktiv politiker og satt i kommunestyret for Arbeiderpartiet. Samtidig var Ingvill med på å starte opp igjen AUF i Orkdal. Hun ble valgt inn i styret der og senere i AUF i Sør-Trøndelag.

– Jeg var vant til å diskutere, og ble mer aktiv. Det var artig å bli med i en partipolitisk organisasjon, minnes Kvernmo.

Faren var blitt rådmann i Orkdal kommune, samtidig som Ingvill kom inn som ungdomsrepresentant for Ap i kommunestyret, sammen med Guri Melbye fra Venstre. Ungdommene samarbeidet bra uavhengig av parti.

Arbeidsliv foran politikk

Selv om Ingvill Kvernmo var politisk engasjert, og satt i mange ulike styrer, visste hun at det ikke var politiker hun skulle bli. Hun ville ut i arbeidslivet. Studievalget falt på samfunnsøkonomi, men hun fortsatte i bystyret i Trondheim for Ap. Samarbeidet med Venstre var fortsatt bra. På NTNU fant hun nemlig den noen år eldre studentpolitikeren Endre Jo Reite (V). Den politiske uenigheten ble uvesentlig. Begge forlot den aktive politikken etter hvert, men kjærligheten sto seg.

Maine Coon

Katter er fortsatt en viktig del av livet. Familien begynte nesten tilfeldig med oppdrett av de store vakre kattedyrene Maine Coon. Selger krevde at den første katten de kjøpte, skulle få et kull med unger. Siden ble det bare flere kattunger. Nå bor det fire voksne familiekatter i heimen: Snehvit, Barbie, Tinka og Goliat. Også ungene da, tre barn på K: Karoline (18), Konrad (16) og Kamilla (13).

PREMIEPUS: Premiekatten Isaac, som fikk Champion-tittel. Han ble senere Grand International Champion, men han gikk bort i kreft i fjor, nesten 11 år gammel, forteller matmor.

PREMIEPUS: Premiekatten Isaac, som fikk Champion-tittel. Han ble senere Grand International Champion, men han gikk bort i kreft i fjor, nesten 11 år gammel, forteller matmor.

Privat

Yrkesvalget

Masteroppgaven hennes handlet om kommunesammenslåinger på 60-tallet. Det ble et slags frampek for hennes framtidige yrkeskarriere. Som nyutdannet begynte Ingvill i PwC som konsulent. Lederjobben i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg i Trøndelag (EBA) fikk hun helt uten bransjeerfaring vel fem år senere.

Etter hvert fikk hun også tilbud om jobb som direktør for Håndverkerforeningen i Trondheim. Betingelsen hun satte var at den skulle komme i tillegg til den jobben hun hadde fra før. Slik fikk hun samlet Entreprenørene og Håndverkerne. Også det ble en bratt læringskurve. Men Ingvill Kvernmo er ikke redd for utfordringer, hun ser bare muligheter, sies det. I denne perioden var hun med på å forme Uropatruljen og Fair play Bygg, sammen med fagbevegelsen og andre foreninger.

Fars fotspor

I 2016 blir jobben som rådmann i Orkdal ledig. Hun søker og får ja. Planene om kommunesammenslåing mellom fire nabokommuner venter. Kvernmo syns det er spennende å få bruke kunnskapen fra studiene, ikke minst i sin egen hjemkommune. Nils Kvernmo er særdeles fornøyd med datterens valg. Han har selv vært rådmann i hjemkommunen Orkdal.

Fjelltur og matpakke

Da fire kommuner skulle bli til en, var rådmann Ingvill Kvernmo 38 år og prosjektleder. Kommunene Orkdal, Meldal, Agdenes og halve Snillfjord skulle slås sammen.

– Det er handler om folks følelser og tilhørighet. Det er viktig å huske på, sier Kvernmo som tok utgangspunkt i Nils Arne Eggens «god-fot-samlinger».

Kvernmo inviterte til fjelltur til de fire høyeste toppene i de ulike kommunene.

– Å bli svett og varm sammen er annerledes enn å møtes på samfunnshuset eller på rådhuset. Der tar ofte de samme ordet. Nå kom helt andre folk bort og snakka. Jeg satt igjen proppfull av innspill etter de turene.

Innland og fjordutsikt

Men hun fikk likevel kritikk, fordi alle kan gå ikke på topptur. Derfor ble neste runde universelt utformede turer, som til Agdenes fyr. Folk var nysgjerrige og stolt over å vise fram de fine stedene i sin kommune til folk fra nabokommunen.

– Som ordføreren i Snillfjord sa på bussturen i egen kommune: Målet i dag er at meldalingene skal sjå så mye fjord at de bli sjøsjuke. Det var latter og glimt i øyet, forteller Kvernmo.

Da hun sluttet som kommunedirektør i 2023, hadde ingen mistet jobben, de hadde slått sammen 212 ulike datasystemer, og fått økonomisk overskudd i de tre første årene i den nye kommunen.

Vil samle de ansatte

Etter at hun tok over ledertrøya i Arbeidstilsynet, har hun besøkt mange av landets 23 tilsynskontorer. Det andre besøket var i Bodø. Der hadde noen kledd hele rommet i rosa, og hengt bilder av Maine Coon-katter i taket. På Hamar fikk hun hjemmestrikka rosa lue fra en jurist.

– De har fått med seg at jeg er glad i farger. Det er så rørende å bli møtt på den måten.

I 2020 var Arbeidstilsynet gjennom en omstilling. Noe fungerer bra, mens andre ting trenger å bli tatt tak i, ifølge Kvernmo, som nå tar med seg erfaringene fra kommunesammenslåingen videre. Derfor vil Ingvill Kvernmo samle alle de 740 ansatte i Trondheim allerede i april. LO og NHO er også invitert.

HÅNDBALLSPILLER: Arbeidstilsynets nye leder har vært ung håndballspiller, så snøballkasting er ikke noe problem der i gården!

HÅNDBALLSPILLER: Arbeidstilsynets nye leder har vært ung håndballspiller, så snøballkasting er ikke noe problem der i gården!

Sissel M. Rasmussen

Samfunnsoppdraget

– Vi skal se på historien, hvem vi har vært, hva vi kan være stolte av. Og vi skal se framover, fordi vi skal spille en like viktig rolle som før. Men framtidas arbeidsliv har nye utfordringer, med digitalisering, KI og plattformdirektiver. Arbeidstilsynet har fått 18 millioner ekstra i år. 

– Vi skal bekjempe arbeidslivskriminalitet og sikre gode arbeidsvilkår og et seriøst arbeidsliv. Disse områdene vil få økt bemanning. Transportbransjen og bilpleie er utpekt som sentrale, men vi skal fortsatt jobbe forebyggende også, forsikrer Ingvill Kvernmo.

I offentlig sektor skal det settes søkelys på oppvekst og sykehus – mot vold og trusler. 

Slekt skal følge

… slekters gang. Når Ingvill Kvernmo har fritid, bruker hun den sammen med familien. Hun trives så bra med å være våken at hun mener bestemt at hun er en effektiv sover.

– Jeg har jo valgt å sette disse barna til verden, så jeg skylder dem å bruke tid på dem.

Det skjer nok ikke uten påvirkning. Da minstejenta Kamilla skulle begynne på skolen, spurte læreren om hva hun hadde lyst til å bli når hun ble stor, så tenkte femåringen seg bra om før hun svarte: «Jeg har tenkt litt på rådmann, da». 

21.03.2025