Det var ingen dramatikk 15. mars da Riksmekleren fikk ansvaret for å få frontfaget i havn uten konflikt.
– Når arbeidsgiver ikke er villig til å imøtekomme våre krav, har vi behov for Riksmeklerens hjelp til å komme videre, erkjente Fellesforbundets leder Jørn Eggum.
Det har ikke vært konflikt i frontfaget siden arbeidsgivernes lockout i 1986. Den store utfordringen nå er at prisveksten i 2022 er oppjustert til 3,3 prosent i den siste rapporten fra Teknisk beregningsutvalg. LOs representantskapsmøte 22. februar vedtok at medlemmene i år skal sikres økt kjøpekraft, noe Fellesforbundet også har krevd for frontfaget.
– LO-medlemmene forventer økt lønn i år. De aller fleste bedriftene går godt, og våre medlemmer skal ha sin del av veksten, var LO-leder Peggy Hessen Følsviks kommentar da forhandlingene i frontfaget startet 9. mars.
Før bruddet hadde ikke Fellesforbundet konkretisert sine økonomisk krav, men det er varslet både generelle tillegg, minstelønnstillegg og tillegg på alle satsene. Det kreves også en god etter- og videreutdanningsreform som skal omfatte alle.
Motparten Norsk Industri har reist krav om mer individuell avlønning og mer fleksible arbeidstidsordninger. Arbeidsgiverne ønsker blant annet at det lokalt kan avtales at ordinær arbeidstid er mellom 06.00 og 19.00 mandag til og med lørdag.
Fristen for oppgjøret er 1. april, men det er ikke uvanlig at partene fortsetter meklingen utover fristen hvis de har tro på løsning.
torgny@lomedia.no
symølomedia.no