I Norge har vi i dag et godt lovverk og tilsvarende gode helse- og velferdsordninger som støtter familien og sikrer at kvinnene kan jobbe samtidig som de går gravide, føder barn og har omsorg for barn. Når kvinner nærmer seg 45, er livsfasen med graviditet og barnefødsler som oftest over, og en ny livsfase starter opp, den vi kaller for «overgangsalderen».
En tredel får store plager
Hvert år når 30.000 nye kvinner overgangsalderen i Norge. Overgangsalderen starter når kvinnen er mellom 40 og 60 år, og varer i snitt i 7,5 år. Alle kvinner kommer i overgangsalderen, det er en naturlig og forutbestemt livsfase. Likevel er det veldig lite informasjon og snakk om overgangsalderen i samfunnet, og for mange kommer den overraskende på og kan by på utfordringer. En tredel får noen plager, en tredel får betydelige plager som går ut over livskvalitet og fungering i hverdagen, mens en tredel merker knapt at de er i denne livsfasen.
Jobb er en viktig del av hverdagen vår, og i dag jobber over 80 prosent av alle kvinner i Norge. For å holde Norge AS i gang, er det viktig med høy sysselsetting i alle aldersgrupper, både i offentlig og privat sektor. Disse årene der kvinner gjennomgår overgangsalderen, er også en livsfase hvor vi har mye erfaring, kompetanse, mulighet til å ta valg og gjøre karriere.
Sykmelding og uføretrygd
MEN, for de kvinnene som får mye plager knyttet til overgangsalderen (10.000 nye kvinner i Norge hvert år), ser vi dessverre, både nasjonalt og internasjonalt, at mange velger å jobbe mindre eller forlater arbeidslivet via sykmelding og uføretrygd. Forskningsprosjektet KLAR ved Universitetet i Bergen tror dette har en sammenheng med hvordan samfunnet, arbeidslivet og kvinner selv forstår overgangsalder.
Kari, 47 år, er i denne gruppen. Siden 42 års alder har hun hatt kroppslige og mentale plager som hun ikke finner ut av. Hun har de siste fem årene hatt smerter i muskler og ledd, slitt med søvn og konsentrasjonsvansker, følt seg annerledes og mer urolig enn før, uten å kunne sette fingeren på hva det er. Hun har søkt hjelp hos en rekke helsepersonell, men de har ikke funnet noe galt, og Kari har vært delvis sykmeldt i lange perioder. Starten på overgangsalderen kan gi denne type diffuse plager som ikke passer inn i medisinens jakt på spesifikke diagnoser eller kategorier. Det er kanskje ikke så rart, da dette er en naturlig livsfaseovergang, akkurat som puberteten med dens plager er en overgang fra barn til voksen.
Overlatt til stand-up-komikerne
Når mødre ikke snakker med sine døtre og sønner om overgangsalderen, kvinner ikke snakker med sine kolleger, ledere ikke har kunnskap, og overgangsalder bare snakkes om på stand-up-scenen, vedvarer tausheten og skammen. Vi må snakke om denne overgangen som skjer med alle kvinner i sine potensielt beste år i arbeidslivet. I dag hører overgangsalderen kun hjemme i helsevesenet om den gir betydelig funksjonssvikt, men ellers er den en stillegjort overgang, selv om vi vet at den påvirker kvinners arbeidsliv og familieliv. Derfor er overgangsalderen noe vi som samfunn må sette på dagsorden og skaffe oss mer kunnskap om. Arbeidsplassen er en unik arena for å sette denne dagsordenen.
Jobben kan hjelpe
Det fins internasjonale anbefalinger for hvordan kvinner, kolleger, ledere og organisasjoner eller bedrifter kan og bør gjøre seg kjent med hvordan denne livsfasen kan påvirke arbeidsevnen og hvordan jobben kan hjelpe.
Hva kan gjøre situasjonen på arbeidsplassen bedre?
• Å jobbe i en organisasjon som anerkjenner denne livsfasen
• Å ha en leder som har kunnskap om overgangsalder og som bidrar med tiltak som kan redusere plagene
• Å ha erfaringsutveksling blant kolleger
• Fleksibilitet og kontroll over arbeidssituasjonen
• Mulighet for å ta pauser
• Praktiske anordninger som temperaturkontroll, kaldt vann, egnede arbeidsklær, med flere
Åpenhet og toleranse
Fagbevegelsen og tillitsvalgte kan bidra med å gjøre helse og velvære for kvinner i overgangsalder til en prioritet, og dermed hjelpe flere kvinner ut av usikkerheten Kari opplevde. Vær bevisst på faren for at kvinner i overgangsalderen blir stigmatisert og marginalisert – så snakk kvinner opp! Ha nulltoleranse for trakassering og utsagn som gjør at kvinner opplever at det er de som er problemet. Kartlegg kvinners erfaringer med ulike typer arbeidsorganiseringer (skiftarbeid, tungt fysisk arbeid, kontorarbeid, og så videre) og overgangsalder.
Åpenhet og toleranse på arbeidsplassen kan være avgjørende for å støtte ansatte gjennom naturlige livsfaser. Vi har alle et ansvar for å sikre et bærekraftig arbeidsliv for kvinner i overgangsalderen, og for å unngå at norsk arbeidsliv mister viktige ressurser.
Inger Haukenes,
førsteamanuensis og leder for KLAR-prosjektet ved Universitetet i Bergen
Una Ørvim Sølvik,
førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen
Anette Fagertun,
professor ved Høgskulen på Vestlandet
Silje Mæland,
professor ved Universitetet i Bergen