JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lovforslag vil begrense streikeretten

Sivil beredskap

Lovforslag vil begrense streikeretten

fare: En tyfon, på folkemunne kalt flyalarm, på taket av Østbanehallen i Oslo.

fare: En tyfon, på folkemunne kalt flyalarm, på taket av Østbanehallen i Oslo.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Regjeringen foreslår en ny lov som skal styre arbeidslivet dersom Norges sikkerhet er i fare. Det kan innebære å frata ansatte streikeretten.

helge@lomedia.no

Forslaget til Justisdepartementet innebærer en rekke inngripende tiltak:

• Retten til streik og arbeidskamp kan settes til side.

• Regjeringen kan pålegge personer mellom 18 og 72 år arbeidsplikt.

• Regjeringen kan regulere arbeidstid og helse, miljø og sikkerhet (HMS).

• Retten til ferie og permisjon kan endres.

• Regjeringen kan gi adgang til å etablere eller avslutte arbeids- og tjenesteforhold.

Ifølge Justisdepartementet skal lovforslaget bidra til å «ivareta behovet for forutberegnelighet» og gi «styrket legitimitet til rettslig regulering».

LO er kritisk til lovforslagene. I sin høringsuttalelse mener LO at «endringene vil gi regjeringen for vide og uklare rammer».

Må trekkes tilbake

Leder av LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen, er klar på at prosessen må startes på nytt. Også NHO mener partene i arbeidslivet må høres i forbindelse med en slik utredning. Nettopp streikeretten er uttrykkelig forankret i ILOs konvensjoner.

– Vi er kritiske til forslaget som sådan. Samtidig mener vi man ikke kan vedta en slik lov stykkevis og delt, sier Sønsteli Johansen.

Han mener det er behov for at hele samfunnet, både Stortinget, regjeringen og alle berørte, må bli enige om noen grunnleggende prinsipper om hvordan rettssikkerheten og demokratiet skal ivaretas ved en krisesituasjon. Og at et eget lovutvalg, hvor partene i arbeidslivet bør være representert, bør få et vidt mandat til å utrede dette.

– Dette arbeidet må ligge til grunn for all senere lovgivning på området, poengterer han.

LO er sikker på at det kan finnes gode løsninger for dette, men mener dialog er det beste når man skal utforme spillereglene i en krisesituasjon.

«Regjeringens forslag går for langt og kan i ytterste konsekvens fravike alle lover og forskrifter som regulerer arbeidslivet. I tillegg kan i prinsippet alle tariffavtaler settes ut av spill og retten til arbeidskamp forbys», heter det i høringssvaret til LO.

03.05.2024