ragnhild@lomedia.no
Mandag 5. mai starter LO-kongressen der 300 LO-tillitsvalgte samles for å meisle ut LOs politikk for de neste fire årene. På kongressen skal det vedtas et nytt handlingsprogram. Handlingsprogrammet er det programmet LO styrer etter mellom kongressene.
LOs første nestleder, Sissel M. Skoghaug, og Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, har begge sittet i komiteen som har jobbet fram det nye programmet. De peker på flere temaer som det kan bli mye debatt om på den kommende LO-kongressen.
LOs handlingsprogram
Handlingsprogrammet sier hva som er LOs politikk, og er det programmet LO styrer etter i fireårsperioden mellom kongressene.
På LO-kongressen i mai skal det vedtas nytt handlingsprogram. Programmet gjelder i fire år, fram til neste LO-kongress.
Det er delegatene på LO-kongressen som vedtar det endelige programmet.
Oljeleting
Ifølge Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, er det petroleumspolitikken det har vært aller størst uenighet om i programkomiteen.
Spørsmålet om oljeleting ble ett av de heteste temaene på forrige LO-kongress i 2022 etter at Norsk Tjenestemannslag (NTL), Handel og Kontor og Fagforbundet alle hadde reist forslag som handlet om stans i eller redusert leting etter mer olje og gass. Det hele endte med et kompromiss: «LO vil utvikle ikke avvikle sektoren. LO mener de ressursene som kan bygges ut må være økonomisk og klimamessig bærekraftige. Det vil medføre at deler av ressursene på norsk sokkel vil ligge urørt», het det i uttalelsen som ble vedtatt av kongressen.
Også i år er det ventet tøffe diskusjoner om petroleumsnæringen. Blant annet har Fellesorganisasjonen foreslått en setning om at «leting etter nye olje- og gassforekomster på norsk sokkel må umiddelbart opphøre», mens Norsk Tjenestemannslag (NTL) ønsker en formulering om at «LO vil jobbe for at det ikke åpnes for nye olje- og gassfelt på norsk sokkel.»
Dette vil industriforbundene i LO ikke akseptere.
– Det henger på kongressen å avklare LOs standpunkt og politikk på dette området. Selv om det har sett mørkt ut noen ganger før, så har vi klart å komme i mål, sier Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
Pensjon og AFP
Pensjon, og særlig avtalefestet pensjon (AFP), er et annet tema det er ventet mye debatt rundt.
I det nye handlingsprogrammet foreslås det å reformere AFP-ordningen slik at den blir en opptjeningsordning. Med denne ordningen vil flere få AFP. Samtidig kan det bety lavere pensjon til alle dersom det ikke blir betalt inn mer penger i ordningen.
LOs nest største forbund, Fellesforbundet, har ønsket å bygge videre på dagens ordning, som er en kvalifiseringsordning. Å gå fra en kvalifiseringsordning til en opptjeningsordning er i strid med hva forbundet har ønsket.
I forslaget til handlingsprogram står det: «Dagens AFP er en alt-eller-ingenting løsning. Det er uholdbart at arbeidstakere mangler sikkerhet for en så stor del av sin pensjon, og at de risikerer å miste den på grunn av forhold de ikke selv rår over. (…) Det er derfor avgjørende for LO at vi får til en endring og styrking av AFP-ordningen.»
– Det forslaget som er der, er det forslaget vi sa nei til på landsmøtet, uttaler Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, til FriFagbevegelse.
Kai Hovden
Kraftpolitikk
Også på denne kongressen vil kraftpolitikken og kontroll over strømprisene bli et sentralt tema, spår Fellesforbundets leder.
Både Fellesforbundet og flere LO-regioner har sendt inn forslag om å melde Norge ut av energibyrået ACER. En annen gjenganger er kravet om å reforhandle kablene til Tyskland og Storbritannia. Begge forslagene er blitt avvist av LO-sekretariatet, og kommer trolig til å bli reist på ny under kongressen, påpeker Eggum.
Han tror likevel at regjeringens nye strømtiltak har tatt noe av saften ut av kraftdiskusjonen. Han viser blant annet til lanseringen av en Norgespris på strøm på 40 øre per kilowattime, og Arbeiderpartiets løfte om at de ikke vil implementere resten av EUs fjerde energimarkedspakke.
– Det har i hvert fall gjort at det er mer ro rundt dette, sier Eggum.
Leif Martin Kirknes
EU og EØS
EØS-avtalen har ofte vært debattert på LO-kongressen. Blant de mange forslagene til handlingsprogrammet, har det kommet enkelte forslag om å si opp EØS-avtalen, påpeker Sissel M. Skoghaug. Blant annet har EL og IT Forbundet sendt inn forslag til kongressen om at LO må utrede om det finnes et bedre alternativ til dagens avtale. Men det har også kommet forslag om at EØS-medlemskapet må bestå, forteller hun.
Etter at Donald Trump ble valgt til president i USA, har debatten om Norges tilknytning til EU blusset opp igjen her hjemme. Det nye handlingsprogrammet tar utgangspunkt i at EØS-avtalen har tjent Norge godt, forklarer Sissel Skoghaug. Hun tror ikke LO-kongressen vil komme til å endre standpunkt. Det tror heller ikke Jørn Eggum:
– Vi kommer ikke til å gå ut av kongressen med at LO er for at vi skal starte en ny debatt om og ny folkeavstemning for eller imot EU. Vi lever godt med EØS-avtalen, sier Eggum.