JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fornøyde LO-ungdommer etter oljekompromiss

FRA LO-KONGRESSEN:

Fornøyde LO-ungdommer etter oljekompromiss

NÅR UNGE: LOs nye klimapolitikk vil gjøre det lettere å få unge til å bli med i en fagforening, tror Henrik Drivenes fra HK Ung.

NÅR UNGE: LOs nye klimapolitikk vil gjøre det lettere å få unge til å bli med i en fagforening, tror Henrik Drivenes fra HK Ung.

Jan-Erik Østlie

LO vedtok at noe av olja vil bli liggende. Nå blir det mye lettere å få ungdommer til å organisere seg, mener Henrik Drivenes fra HK Ung.

Han syntes LO-sekretariatets innstilling om temaet miljø og klima minnet om en smakløs kalkun-wiener. Det skrev Henrik Drivenes (25) i en kronikk i Agenda Magasin. Før LO-kongressen startet, håpet ungdomsrådslederen i Handel og Kontor på skikkelig gode, håndlagde pølser. Han ønsket at kongressen skulle komme fram til en tydeligere klima- og miljøpolitikk.

Vi er nødt til å anerkjenne at skal vi nå klimamålene, så trenger vi en mer forpliktende klima- og miljøpolitikk. Det sa Drivenes til LO-Aktuelt da vi møtte ham utenfor Folkets Hus.

Det var rett før kongressen åpnet første dag, og Drivenes var spent før han skulle delta som gjest på sin aller første LO-kongress.

Steile fronter

Olje og klima er et enormt viktig tema for mange. Det viste også debatten både før og under kongressen. Skal LO jobbe for at deler av oljen og gassen på norsk sokkel skal bli under bakken? Henrik Drivenes sitt forbund, Handel og Kontor i Norge, samt Norsk Tjenestemannslag og Fagforbundet hadde sendt inn forslag om dette.

På den andre siden i debatten sto industriforbundene Fellesforbundet og Industri Energi.

Å stoppe med norsk olje og gass ville være en gavepakke til Putin. Det sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum under debatten om LOs handlingsprogram.

Flere var bekymret for arbeidsplasser. Andre var opptatt av at vi må lytte til dem som jobber med olje. Særlig når beslutninger som handler om dem, skal tas. Mantraet «utvikle, ikke avvikle oljenæringen» gikk igjen hos den ene taleren etter den andre.

Rørt av debatten

For Henrik Drivenes var det en stor opplevelse å sitte i salen og følge debatten.

Det jeg synes er så kult med LO-kongressen, er at det er så mange forskjellige synspunkter som kommer fram. Fra forskjellige bransjer og fag. Det er noe eget når LO-familien klarer å forene oss alle sammen under samme paraply. Det er rett før jeg får en tåre i øyekroken, sa Drivenes etter å ha fulgt debatten til langt på natt.

Underveis ble det servert nettopp wienerpølser til både deltakere og pressefolk. De var fortsatt litt mer smakløse enn de saftige klima-pølsene Drivenes ønsket seg. Men før kongressen skulle stemme over handlingsprogrammet og næringspolitisk uttalelse, var HK Ung-lederen håpefull.  

Enstemmig vedtatt

Redaksjonskomiteen hadde ansvaret for å finpusse forslagene som kongressen til slutt skulle stemme over. Medlemmene hadde tydeligvis hørt på de mange talerne som ville at LO skulle bli tydeligere i spørsmålet om olje og klima. Samtidig hadde de med den viktige formuleringen om å utvikle og ikke avvikle sektoren. På kongressens siste dag la de fram blant annet dette avsnittet i sitt forslag til næringspolitisk uttalelse:  

«Det må legges til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel med økt innslag av nye næringer som karbonfangst og lagring, hydrogen, havvind og mineralutvinning. LO vil utvikle ikke avvikle sektoren. LO mener de ressursene som kan bygges ut må være økonomisk og klimamessig bærekraftige. Det vil medføre at deler av ressursene på norsk sokkel vil ligge urørt.»

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Fornøyde med kompromiss

Debatten i forkant var tøff. Men til slutt klarte LO-kongressen å få alle til å enes. Også ungdomsrepresentantene i de to industriforbundene kunne vende hjem til sine med noe å være stolte over.

KOMPROMISS: Mikal Schevik fra Industri Energi (til venstre) og Joakim Hagen fra Fellesforbundet synes kongressen landet på en olje- og klimapolitkk som de kan stå inne for. Bildet er tatt under kongressen. ↔

KOMPROMISS: Mikal Schevik fra Industri Energi (til venstre) og Joakim Hagen fra Fellesforbundet synes kongressen landet på en olje- og klimapolitkk som de kan stå inne for. Bildet er tatt under kongressen. ↔

Martin Guttormsen Slørdal

Joakim Hagen er Fellesforbundets ungdomssekretær. Han synes kongressen kom fram til et godt kompromiss.

Det gjenspeiler Fellesforbundet sin politikk. Vi ønsker ikke å være et forbund som skal holde igjen. Det er vi heller ikke. Vi ser absolutt fram mot klimamålene, og har jo lyst til å nå dem. Men ikke ved å sette kniven på strupen til arbeiderne, sier Hagen.

Er du bekymret for arbeidsplasser med det som er vedtatt nå?

Nei, det er jeg i grunnen ikke. Jeg tror det er den teksten som måtte til for at vi skulle komme til en enighet på kongressen, sier han.

Også leder for Industri Energi Ung, Mikael Schevik, er positiv. Til tross for at LO nå har vedtatt at deler av oljen kommer til å ligge urørt.

I dag hentes ikke alt av oljefunn opp allikevel, så slik vil noe av oljeressursene uansett bli liggende. Fordi man skal jo ikke produsere på samme kapasitet som i dag til evig tid. Så jeg tenker at det er et greit kompromiss, sier Schevik.

Hva har dette å si for dine unge medlemmer som jobber i oljeindustrien?

Det er veldig viktig for oss at LO-familien har tiltro til at de som jobber i industrien, skal være med på det grønne skiftet. Det er også veldig viktig for medlemmene å vite at den bransjen vil være forutsigbar også i framtida, sier han.

– Lettere å rekruttere unge

Henrik Drivenes fra HK Ung er glad for at også hans forbund, NTL og Fagforbundet ble lyttet til. Han mener vedtakene om klima og olje er et taktskifte fra LO.

Omstillingen til et nullutslipps-samfunn kommer, om vi ønsker det eller ikke. Da har fagbevegelsen to valg: Enten kan vi levere premissene og gjennomføre det på en rettferdig måte som ivaretar arbeidstakerne. Eller la arbeidsgiversiden gjøre det for oss. Jeg mener kongressen nå la til rette for at det er vi som skal levere premissene, sier Drivenes.

Ikke minst tror ungdomsrådslederen at LO nå har blitt mer attraktiv for unge arbeidstakere.

Det kommer til å gjøre det mye lettere for meg å rekruttere og organisere engasjerte ungdommer, sier han.

Nå håper han at en mer tydelig klimapolitikk vil tiltrekke seg flere unge medlemmer.

Dermed er altså begge sider fra debatten i forkant ganske så tilfredse. Men hva sier det om det kongressen kom fram til? Ble det skikkelige pølser denne gangen?

Det er et stykke til vi er på gourmet-nivå ennå. Men vi skal ikke være flaue over det vi griller nå, avslutter Henrik Drivenes. 

cathrine@lomedia.no

10.06.2022